• My Bookmakers
  • Moet ik kansspelbelastingen betalen op mijn weddenschappen?
Nederlandse Kansspelbelastingen
Artikel

Moet ik kansspelbelastingen betalen op mijn weddenschappen?

16 februari 2021

De populariteit van kansspelen en vooral van online wedden is al jaren aan het stijgen in Nederland. Het aantal Nederlanders die online gokken was nog nooit zo hoog, maar de huidige Nederlandse wetgeving staat de groei van de Nederlandse gokmarkt al jaren in de weg. Daarom heeft de Nederlandse overheid de wet kansspelen op afstand (KOA) goedgekeurd. Deze nieuwe wetgeving zal de Nederlandse (online) gokmarkt openen en reguleren.

De invoering van de KOA: de gevolgen

De invoering van de KOA op 1 april 2021 brengt natuurlijk heel wat gevolgen met zich mee. Het grootste gevolg van de opening van de Nederlandse gokmarkt op 1 oktober 2021 is natuurlijk dat online gokken voor het eerst volledig legaal zal zijn in Nederland. Momenteel kunnen Nederlanders wel online sportwedden via Toto, maar het aanbod van online kansspelen is beperkt. Buitenlandse bookmakers zijn illegaal en live wedden is niet mogelijk.

Binnenkort kunnen nieuwe bookmakers een Nederlandse goklicentie aanvragen. Als hun aanvraag wordt goedgekeurd, mogen zij vanaf 1 oktober hun diensten aanbieden op de Nederlandse markt.

En net zoals alle producten en diensten die aangeboden worden op de Nederlandse markt, zijn er belastingen. Voor de gokmarkt zijn er kansspelbelastingen, maar wat zijn de gevolgen van de KOA op de kansspelbelastingen in Nederland?

Legaal online wedden ndl

Online gokken wordt legaal in Nederland op 1 oktober 2021.

De kansspelbelasting op sportweddenschappen

De huidige situatie

Op dit moment is er een kansspelbelasting van 30,1% in Nederland op sportweddenschappen. De speler zelf is de belastingplichtige, maar dit is enkel van toepassing als het resultaat van de gewonnen weddenschap hoger is dan €449.

Als je speelt via een Nederlands kansspel, zal de Nederlandse organisator jouw belastingaangifte voor jou in orde brengen. Dan storten ze jouw netto resultaat op jouw rekening (resultaat weddenschap - de belastingen) en geven zij jouw afgehouden belastingen aan bij de belastingen. Als je geld wint via een buitenlands kansspel moet je nog steeds dezelfde kansspelbelasting betalen, maar moet jij zelf de belastingaangifte in orde brengen.

Let op, de belasting houdt geen rekening met jouw inzet. Als jij €400 inzet en je wint €50, dan is het eindresultaat van jouw gewonnen weddenschap €450. Dan moet je 30,1% belastingen betalen op het resultaat van €450. Dan maak je dus verlies.

De aangekondigde wijzigingen

De nieuwe wet aanpassing kansspelbelasting voor sportweddenschappen brengt heel wat wijzigingen met zich mee:

  • De belastingplicht verschuift van de spelers naar de gokaanbieders.
  • De vrijstelling voor weddenschap winst die lager is dan €449, valt weg.
  • Het belastingtarief daalt terug naar 29%.
Nederlandse bookmakers 3

Dankzij de KOA wetgeving, zal de belastingplicht voor kansspelen doorschuiven van de spelers naar de bookmakers.

Wat staat er allemaal op het punt te veranderen?

De grootste verandering voor de spelers is dat ze geen kansspelbelastingen meer moeten betalen op hun weddenschappen. De belastingplicht zal, bij de invoering van de KOA, verschuiven naar de bookmakers. Dit maakt online gokken een stuk interessanter voor de spelers.

De grondslag voor de belastingheffing zal verschuiven van de winsten van spelers die hoger zijn dan €449, naar het brutospelresultaat van de bookmakers. Het brutospelresultaat van een bookmaker is het verschil tussen de inzetten die ze ontvangen van de spelers en de prijzen die ze uitkeren aan de spelers. Hoewel het belastingtarief zal dalen van 30,1% naar 29%, is de belastingdruk voor de gokaanbieders dus zeer hoog.

Wat zijn de gevolgen van deze wijzigingen?

Gezien de stijging van de belastingdruk voor de bookmakers in Nederland, wordt er gespeculeerd dat de bookmaker bonussen in Nederland minder hoog zullen zijn dan in het buitenland. Sommigen kijken naar de kansspelbelasting in Duitsland, waar sommige bookmakers de 5% Duitse kansspelbelasting doorrekenen aan hun spelers. Dit leidt tot de speculatie dat sommige bookmakers dit ook zullen doen in Nederland.

Uiteindelijk kan niemand met 100% zekerheid voorspellen hoe de Nederlandse gokmarkt er exact zal uitzien op 1 oktober 2021. Eén ding is wel zeker, de invoering van de KOA wetgeving zal het begin zijn van een boeiend nieuw hoofdstuk voor gokken in Nederland.

Owlie zoektocht naar de beste bookmaker nl