TOTO
Artikel

Toto: de enige legale bookmaker in Nederland

28 januari 2021

Onder de huidige Wet op Kansspelen in Nederland, die reeds geïmplementeerd werd in 1964, is online gokken illegaal in Nederland. Wedden op sport via online bookmakers is verboden. Er is slechts één uitzondering, namelijk Toto.

Toto: het prille begin

De oprichting van de voetbaltoto

Toen voetbal in 1954 geprofessionaliseerd werd in Nederland, daarmee bedoelen we betaald voetbal, was er al snel nood aan een nationale voetbaltoto.

Vandaar dat de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) reeds in 1956, de Toto oprichtte. Voetbalclubs uit de twee hoogste Nederlandse voetbal divisies, Eredvisie en de Eerste Divisie, maakten deel uit van de voetbalpool zo lang ze aangesloten waren bij de KNVB.

💡 Wat is een toto?

Toto is een term die is afgeleid van het woord 'totalisator'.

Een totalisator is een automatisch systeem die de uitbetalingen van weddenschap uitslagen berekent. Die berekeningen worden gemaakt op basis van de hoeveelheid en bedragen die zijn ingezet op een weddenschap.

De overname

De Toto steeg heel snel in populariteit en ook de bedragen worden groter en groter. Daarom wou de regering van toen, de toto verbieden.

De oplossing kwam in de vorm van een wijziging in de Loterijwet. Vanaf 1961 viel de verantwoordelijkheid van de toto niet meer onder de KNVB, maar onder De Nationale Sporttotalisator. Zo kon Toto op een legale wijze functioneren.

De regulering

In 1964 werd de Loterijwet opgevolgd door de Wet op Kansspelen (WOK). Hierdoor was er ook voor het eerst een echte wettelijke basis voor de voetbaltoto.

Toto voetbal sportwedden

Sinds het bescheiden begin van de toto in Nederland in 1956, kan je ondertussen wedden op de beste voetbalcompetities ter wereld.

Toto: op dit moment

Sinds 1964 is Toto altijd verder blijven groeien en evolueren. Zo kon je oorspronkelijk enkel wedden op wedstrijden van de Eredivisie en de Eerste divisie. Daarna voegde toto systematisch buitenlandse competities toe om op te wedden.

Nog een voorbeeld van de evolutie van Toto zijn de totoformulieren. Die werden door de jaren heen in meer en meer winkels verkocht. Tegenwoordig zijn onze smartphones en het internet niet meer weg te denken uit onze samenleving. Dus Toto ontwikkelde zijn eigen site en bookmaker app zodat mensen ook online kunnen wedden.

Op dit moment is Toto de enige legale bookmaker in Nederland. Toto is de enige die beschikt over de nodige Nederlandse goklicentie. Als Nederlander is het illegaal om online te wedden, behalve via Toto. Maar binnenkort zal de Nederlandse gokmarkt volledig veranderen.

Toto: wat brengt de toekomst?

Nederland staat op het punt om de nieuwe wet, Kansspelen op afstand (KOA), goed te keuren. Deze wet zal in werking treden op 1 april 2021. Hierdoor wordt online gokken legaal in Nederland en kunnen andere bookmakers de nodige Nederlandse goklicentie aanvragen bij de Nederlandse Kansspelautoriteit.

De Nederlandse markt zal dus openen op 1 oktober 2021, 6 maanden na de goedkeuring van de KOA. Hierdoor zal Toto plots een pak meer (legale) concurrentie krijgen. Tot daarvoor hadden ze een monopolie op de gokmarkt als de enige legale bookmaker.

De aanpassing van de wetgeving, betekent dat Toto zijn diensten wettelijk moet aanpassen. Maar ook dat het zijn diensten kan uitbreiden, ten voordele van zijn spelers.

  • Door de KOA mag de Nederlandse Loterij geen loterijen EN sportwedden meer aanbieden vanuit één account. Daarom heeft Toto sinds 2020 zijn eigen speler accounts.
    • Dankzij de KOA wordt Live wedden, wat op dit moment nog steeds verboden is, legaal. Dit is een belangrijke en populaire nieuwe functie die Toto aan zijn spelers zal kunnen aanbieden.
    Kopie von Ohne Titel 5

    Dankzij de wet Kansspelen op afstand, zullen Nederlanders eindelijk live kunnen wedden op sport.